2008 р. Злочин з пограбування та підпалу Успенської церкви в Яворові розкрито

Дата: 24.01.2008

«Сьогодні, 24 січня, працівники Яворівського райвідділу міліції розкрили злочин пограбування та підпалу церкви Успення Пресвятої Богородиці в Яворові, яка була унікальною пам’яткою сакрального мистецтва в Україні», – повідомив щойно власкору ЗІКу начальник Яворівського РВ ГУ МВСУ в Львівській області Руслан Домніцак.

З його слів, ще один підозрюваний у справі пограбування та підпалу Успенської церкви в Яворові зізнався у скоєному, а перед тим інший чоловік, мешканець Львова, зۥявився в райвідділ з повинною.

«Працівники Яворівського райвідділу міліції вже встановили, що троє громадян, віком від 19 до 25 років, уночі проти 3 січня проникли крізь вікно в церкву Успення Пресвятої Богородиці, що у місті Яворові, звідки викрали чотири чаші та шість стародавніх ікон. Злочинці діяли без рукавичок, тому вирішили, щоб замести сліди, церкву підпалити. Ікони, з їхніх слів, вони продали невідомим особам», – розповів власкору ЗІКу головний міліціонер Яворівського району Руслан Домніцак.

Довідка ЗІКу

За повідомленням ЗІКу, уночі проти 3 січня майже повністю згоріла перша в незалежній Україні греко-католицька церква Успення Пресвятої Богородиці, зведена в 1670 році, яка була історичною та архітектурною пам’яткою державного значення. Останки храму за давнім галицьким звичаєм поховано на міському цвинтарі в Яворові.

21 січня в Яворівський райвідділ міліції з’явився 19-річний хлопець зі Львова, який заявив, що саме він пограбував Успенську церкву в Яворові, викравши 4 чаші та 6 дерев’яних ікон. А перед тим, на Водохреща, хтось підкинув на церковне згарище, під ялинку чаші, викрадені з церкви Успення Пресвятої Богородиці перед пожежею.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»