Церква св.Іоана Предтечі

Розмір зображення: 731:607 піксел

Церква св.Іоанна Предтечі – триконхова споруда 15 – 16 ст. Згадана 1593 р. Будівничі її – пани Ластовецькі. В 1672 р. влаштовано мечеть великого візиря. В 18 ст. при ній було три братства. З 1781 по 1878 р. була соборною.

В 18 ст. мала двосхилий дах і вежу з заходу. В 1826 р. вежа надбудована на 7 аршин (5 м), на ній зроблена восьмигранна баня, до вівтаря прибудовано з півдня ризницю, з півночі – паламарню. В 1846 – 1848 рр. дах на церкві було понижено, замість гонтового зроблено залізний; над вівтарем збудована дерев’яна баня. В 1890 – 1895 рр. розтесано вікна у конхах [Сіцінський Ю. Вплив візантійсько-атенської архітектури на будівництво мурованих церков на Поділлю. – Записки наукового товариства ім.Шевченка, 1925 р., т. 138-140, с. 50].

Були старі ікони Іоанна Предтечі та св.Миколи (остання – на полотні). Всередині були надгробні плити: Миколи Крабовецького 3.06.1609 р.; Іоана, сина молдавського вістерника Семена Стрия 1612 р.; Іоана Рудольфа Кантакузина (7.03.1699 – 1.06.1761 рр.), Михайла Опученка 5.02.1765 р.; Іоахима Опоченка 29.11.1794 р. [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 37 – 50].

Вінницький облвиконком у 1933 р. вирішив розмістити у церкві експозицію педагогічного музею [Нестуля О. Доля церковної старовини в Україні. – К.: 1995 р., т. 2, с. 167].

Зруйнована більшовиками в 1930-х рр. [Брайчевський М.Ю. Кам’янець-Подільський – місто-музей. – Український історичний журнал, 1967 р., № 2, с. 108].