Кляштор тринітарів (Старобульварний узвіз)

Розмір зображення: 800:536 піксел

Тринітарський костел 18 ст. і дзвіниця 18 ст. (Поштовий спуск) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 94].

Тринітарський костел та дзвіниця 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Комплекс споруд тринітарського монастиря 1750 – 1765 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Кляштор тринітарів засновано в 1699 р. Польські комісари, приймаючи місто від турків, віддали тринітарам мечеть, збудовану біля Польської брами. Вона була пошкоджена повінню, тому монахи влаштувались на горі перед Турецьким мостом. Цей будинок згаданий в люстрації 22.03.1734 р.; окрім нього, оо.тринітарам належали склепи на вул.Довгій та в долині Смотрича [Крикун М.Г. Люстрація Кам’янця-Подільського 1734 р. – Український археографічний щорічник, 1993 р., т. 2, с. 254, 248, 259. Склеп в термінах цієї люстрації – дуже маленьке житлове чи господарське приміщення].

Дерев’яний костел діяв вже в 1712 р. Кам’яний костел св.Трійці збудовано в 1750 – 1765 рр., освячено в 1780 р. До північно-східного кута його примикає дзіниця з трьох пілонів. В 1842 р. кляштор закрито, костел перетворено на парафіяльний [Сецинский Е.И. Исторические сведения и приходах и церквах Подольской епархии. 1. Каменецкий уезд. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1895 г., т. 7, с. 70 – 71; Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 5].

Розписи костелу виконував Й.Прехтль [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 156].

На адресу Поштовий узвіз – не звертайте уваги, це в протилежному кінці Старого міста. Насправді кляштор знаходиться на Старобульварному узвозі, який починається від Турецького моста (як продовження вул. Замкової), піднімається попри Вірменьский бастіон і закінчується на площі Вірменський ринок.