Житловий будинок (№ 104)

Житловий будинок 18 ст. (вул.Руська) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 95].

Жилий будинок 1884 р. (вул.Комсомольська, 104) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Житловий будинок сер. 19 ст., 1884 р. (вул.Руська, 104) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ЖИЛОЙ ДОМ, середина XIX в. (ул. Комсомольская, 104). Построен как одноэтажный, прямоугольный с небольшим крытым крыльцом и ведущими к нему с двух сторон каменными лестницами. В 1884 и 1970-х годах претерпел ряд существенных перестроек. Кирпичный, одноэтажный, Г-образный в плане, на рустованном цоколе, оштукатуренный. Перекрытия плоские, крыша четырехскатная, железная. Наличники окон и венчающий карниз тянуты в штукатурке.

Памятник характеризует периферийную городскую застройку XIX в. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1986 г., т. 4, с. 155-156)