2009 р. Трагедія Польської брами

Дата: 24.02.2009

Давня буддійська максима-загадка про те, чи чути шум від падаючого дерева в лісі, де нікого немає, має нарешті свою розгадку. Не чути. Навіть колоси помирають безшумно, якщо вони нікого не цікавлять.

15 лютого 2009 року, в неділю, в каньйоні Кам’янця-Подільського завалилася Надбрамна вежа унікальної фортифікаційно-гідравлічної споруди початку XVI століття, Польської брами. Пам’ятки архітектури національного значення. Чи не єдиного (разом з посестрою Руською брамою) такого комплексу в усій Центральній Європі. Гуркіт падаючих каменюк мав би сколихнути все місто, але місто ще майже тиждень не знало про власну ж трагедію.

Я дізналася про падіння башти-донжона через тиждень, 22 лютого. В той самий день опитала кількох жителів Польських фільварок, мікрорайону, поруч з яким знаходиться Польська брама. Молода матуся з дитиною, що йшла якраз повз нещасну башту, руйнацію помітила лише тоді, коли я на неї вказала. Інша жінка, яка щоранку ходить повз пам’ятку на роботу-з роботи, помітила трагедію відразу.

Ні, нікому з компетентних органів не повідомляла, лише поцікавилася, чи не забрав хто з сусідів, бува, камінь, що обвалився. Камінь лежить біля підніжжя, присипаний сніжком. Саме цей сніжок міські – та й не тільки – історики, а також директор Кам’янець-Подільського НІАЗу Василь Фенцур звинувачують у трагедії.

Думку про те, що башту могли зруйнувати свідомо – на будматеріали – спеціалісти все-таки відкидають: до комплексу немає під’їзду, а носити каміння в руках, та ще й зимою… Ну дуже вже це нелогічно. Отже, злочинець – сніг?

Відтворити картину підступних дій снігу проти Польської брами не так і важко, і слідчі тут не знадобляться (ніякої справи міліціонери й не відкривали). Реставраційні роботи в комплексі мали місце ще в 1968 р. Тоді підлатані башти накрили гарними високими шатровими дахами – і Польська брама перетворилася зовні на романтичний руїнізований міні-замок.

Десь році в 1994-му місцева шпана, що бігала сюди палити подалі від батьківських очей, підпалила дах Надбрамної вежі. Він кілька років простояв обвугленим скелетом, а потім завалився. Сніги і дощі вже безперешкодно падали на каміння вежі. Стіною пішли тріщини. Цьогорічна зима, з частими снігопадами і відлигами, башту таки доконала: розбухлі від води тріщини вбили пам’ятку.

А що ж НІАЗ (Національний історико-архітектурний заповідник)? Невже не знав про аварійний стан? Знав, звичайно, і звіт про це був створений давно. В акті про аварійний стан Польської брами за 2008 р. стан всіх споруд комплексу названий незадовільним. І гроші як не на реставрацію, то на консервацію пам’ятки заповідник просив не перший рік.

Минулого року просили 870 тис. гривень. Не отримали нічого. Цього року просили кошти знов – і нічого. Василь Фенцур сумно посміхається: «Немає худа без добра. Зараз ті кошти таки будуть змушені виділити».

Директор заповідника визнає: навіть за найоптимістичнимішими прогнозами роботи з відновлення пам’ятки почнуться не раніше липня 2009 р. А проект реставрації підготовлений інститутом Укрзахідпроектреставрація вже давно.

Замісник міського голови Кам’янця-Подільського Олег Демчук повідомив, що 24 лютого буде створено робочу групу та розпочато роботи по резервуванню та відбудові пам’ятки.

Міські ж історики якраз і побоюються занадто швидкого відновлювання пам’ятки: вони стверджують, що Польська брама недостатньо вивчена як об’єкт, і проект відновлення є далеко не ідеальним. Нічого заперечити робітникам НІАЗу буде й на логічний аргумент: якщо про тріщини знали, чому хоча б не замазали їх? На це ж великих грошей не треба…

Нема чого переживати хіба міським екскурсоводам: до цього затишного куточка Кам’янця туристичні групи водили хіба ентузіасти-унікуми.

Джерело: “Замки та храми України”