2010 р. Реконструкція під пильним поглядом Тараса

Владислав Кирей

Дата: 06.07.2010

Кипить робота на реконструкції однієї з головних пам’яток країни – Музею Тараса Шевченка у Каневі. Музей має відкритися для відвідувачів до Дня Незалежності України. Таке завдання поставили перед собою будівельники та працівники культури. Роботи тривають у дві зміни. Розуміючи всю відповідальність завдання, і замовники, й підрядники роблять все, аби прискорити роботи. Щодня на об’єкті працює близько 300 чоловік.

Зробити потрібно ще чимало. Хід виконання наміченого недавно проаналізовано на нараді, яку провів голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб за участю всіх зацікавлених міністерств, представників замовника та підрядних організацій.

Кінцева дата здачі об’єкта – 22 серпня. Першочергова увага сьогодні приділяється завершенню самої реконструкції музею, облаштуванню експозиції, виконанню відповідних протизсувних заходів навколо могили Тараса Шевченка та благоустрою території біля підніжжя Тарасової гори.

– На заходи, які необхідно виконати для захисту від можливого зсуву грунту, – розповів перший заступник начальника головного управління капітального будівництва Черкаської облдержадміністрації Олександр Ільченко, – потрібно 16,3 млн гривень. Незважаючи на те, що кошти ще не надійшли, хоч питання про їх виділення вирішене, сьогодні вже розгорнули ці роботи. Підготовлено необхідні матеріали для погодження з Мінекономіки процедури закупівель матеріалів для експозиції, на облаштування якої потрібно 5,6 мільйона гривень.

– Графік роботи напружений, але цілком посильний, – розповів начальник головного управління капітального будівництва Борис Євмина, показуючи на велике полотно з червоними позначками на своєму робочому столі. – Щодня підбиваємо підсумки, втручаємося, контролюємо, допомагаємо. Упевнений, з наміченим графіком справимося.

Проблем, як кажуть реставратори, щодня виникає чимало. Уже в ході робіт, приміром, змінилася концепція експозиції, що потягло за собою й зміну підходів до виконання окремих елементів, зокрема заміни паркетної підлоги на гранітну. Хоч і додала роботи ця обставина, проте не змінила налаштуванню на високоякісне й оперативне завершення реконструкції та реставраційних робіт.

Зі зміною завдань, розповів Борис Григорович, доводиться коригувати проектно-кошторисну документацію, оперативно втручатися в хід робіт. Для цього й організували їх у дві зміни, максимально збільшивши кількість будівельників. Замовники і підрядники впевнені – в День Незалежності України Музей Кобзаря широко відчинить двері для відвідувачів.

Джерело: «Урядовий кур’єр»