Городище № 1

Пам’ятка археології

ІХ-Х ст.

Житомирська обл., м. Коростень, на правому березі р. Уж.

Городище № 1 розташоване на високій скелі рожевого граніту.

У 30-х рр. зі скелі було частково звезено грунт з культурними залишками городища, а в західній частині цієї скелі було розроблено кар’єр для видобутку будівельного каменю.

Частково уціліла лише північна сторона городища, де простежуються трьох’ярусні концентричні тераси довжиною 136 м.

В північній частині городища також частково збереглися залишки рову, яким, очевидно, було обнесено городище з північного боку.

Вхід на городище прослідковується зі сходу.

За свідченням очевидців, під час звезення грунту зі скелі було виявлено вугілля, шматки обпаленого дерева, фрагменти кераміки, металеві сапки тощо.

Найвища точка городища над рівнем пойми р. Уж сягає 15,8 м.

Дослідження городища проводилось у 1930-х рр. археологічною експедицією Інституту історії матеріальної культури АН УРСР під керівництвом І.М. Самойловського, у 1959 р. – археологічною експедицією Інституту історії матеріальної культури АН УРСР під керівництвом І.П. Русанової, у 1975 р. городище досліджував науковий працівник Житомирського краєзнавчого музею В.О. Місяць.

Частина знахідок зберігається у фондах Житомирського краєзнавчого музею.

Дослідження городища дають змогу стверджувати про існування тут літописного міста Іскоростень – центру древлянського князівства.

Взято на охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № : 24

Основна бібліографія, архівні дані:

Русанова І.П. Отчет о работе Правобережного отряда Черниговской экспедиции ИИ МК АН СССР в 1959 г. // Архів Житомирського краєзнавчого музею.