Городище № 3

Пам’ятка археології

ІХ-Х ст.

Розміщення:

Житомирська обл., м. Коростень, на правому березі р. Уж, у 700-800 м від городища № 2 вище проти течії ріки, біля приміщення СШ № 2.

Городище № 3 розташоване на гранітній скелі правого берега р. Уж.

Три чверті городища мають природний стрімкий крутий берег, що оточує городище зі сходу, півночі, заходу та південного заходу. Поверхня городища має вигляд рівнинного овалу розміром 150×146 м, який підвищується в південно-західній частині навпроти р. Уж на 4,3 м.

За свідченням старожилів по периметру городища проходив 3-й земляний вал, що оточував його з усіх сторін.

Частково збереглися з північно-західної, північної та східної сторін на обриві городища дві концентричні оборонні тераси. Сліди оборонних терас також простежуються на половині крутого схилу городища із заходу. Оборонні тераси було пошкоджено земляними роботами та видобутком граніту біля підніжжя городища.

Найважливіші знахідки: відщепи з кременю епохи неоліту, жорновий камінь, який було передано в Коростенський музей.

Дослідження городища проводилось у 1930-х рр. археологічною експедицією Інституту історії матеріальної культури АН УРСР під керівництвом І.М. Самойловського, у 1959 р. – археологічною експедицією Інституту історії матеріальної культури АН УРСР під керівництвом І.П. Русанової, у 1975 р. городище досліджував науковий працівник Житомирського краєзнавчого музею В.О. Місяць.

Частина знахідок зберігається у фондах Житомирського краєзнавчого музею.

Дослідження городища дають змогу стверджувати про існування тут літописного міста Іскоростень – центру древлянського князівства.

Взято на охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № : 24

Основна бібліографія, архівні дані:

Русанова І.П. Отчет о работе Правобережного отряда Черниговской экспедиции ИИ МК АН СССР в 1959 г. // Архів Житомирського краєзнавчого музею.