1993 р. Козацька пам’ятка на кримській горі

Володимир Навроцький

Років з п’ятнадцять тому на величній горі Ай-Ніколі я випадково знайшов кований металевий хрест, а під ним, на цементній основі, – табличку з напівстертим написом: „Козацька віха. Історична пам’ятка XVII століття. Охороняється…”

Звідки він узявся тут, на Південному березі Криму! Як і коли, з якою метою були тут запорозькі козаки? З книжки В.Кондараки про історію кримських татар дізнався про незвичайну виправу запорожців у XVII столітті в Крим, здійснену на прохання кримського хана з метою зняти облогу Бахчисарая ногайською ордою. Ці події докладно описує й М.Грушевський. Тоді загинув у Криму гетьман M Дорошенко. Чи не на честь цього походу поставлено віху?

Зрештою, її могли встановити й на відзнаку інших успішних виправ запорозьких козаків на Чорне море, у Крим. До речі, про них ідеться у відомому листі козаків турецькому султанові, надісланому після його невдалої спроби зруйнувати Запорозьку Січ і сміливого походу в Крим славнозвісного кошового І.Сірка 1675 року. Це могли бути й походи П.Сагайдачного 1616 року, М.Хмельницького 1622 року, і успішна битва на морі 1633 року під проводом запорозького гетьмана Сулими, і виправа того ж таки І.Сірка 1667 року, коли він дійшов до Кафи. До речі, Сірко ходив у Крим чотири рази, брав участь у 55 різних битвах, здобувши перемогу в 54. Я нарахував близько 35 походів, здійснених козаками в Крим, на Чорне море, в Константинополь, у Синоп, Трапезунд.

Нині, коли ми відроджуємо пам’ятки культури, історії, варто подумати і про відновлення козацької віхи на Ай-Ніколі. Можна прокласти цікавий, легкодоступний туристичний маршрут, на якому туристи знайомилися б з рештками середньовічної сторожової вежі й храму на вершині Білоголовій, з похованнями таврів, слідами цивілізації на горі Хрестовій.

А хрест треба відновити, освятити, прокласти до нього пішохідну стежку.

Джерело: Пам’ятки України, 1993 р., № 1-6, с. 72.