Група студентів на тлі споруди

Щирський Іван (р. нар. невід. – після 1714).

Київська Академія.

Фрагмент тези на честь П. Колачинського. 1697-1702.

Часом заснування Київської Академії вважається 1615 p., коли започаткована Київська братська школа. За ініціативою Петра Могили 1632 р. так званий «гімназіон» у Києво-Печерській лаврі та Київська братська школа були об’єднані в Києво-Братську Могилянську колегію, що згодом була названа Академією. На гравюрі зображений великий двоповерховий учбовий корпус Академії, збудований на початку XVIII ст. У першому і другому поверхах по всій довжині фасаду бачимо відкриті аркади, трактовані в ренесансних формах. Споруду вінчають три фронтони. Деякі вчені вважають, що це – проект будинку, при здійсненні якого трохи відійшли від первісного задуму. В центрі композиції зображена група студентів Академії на чолі з Афіною Палладою.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 72.