Залізничний вокзал

Залізничний вокзал

Вокзал Києво-Балтської залізниці. 1870.

Гравюра Л. О. Сєрякова (1824-1881) за малюнком А. Н. Нісченкова. 9,9: 22,6. Вирізка з невідомого російського періодичного видання за 1870 р. зберігається в Науково-технічній бібліотеці Науково-дослідного інституту будівельного виробництва Держбуду УРСР, Київ.

1868 р. Київ був приєднаний до залізничної мережі країни. Була відкрита Курсько-Київська залізниця. Через 2 роки закінчили будувати перший будинок міського вокзалу, який зображений на малюнку. Він стояв у кінці вулиці Безаківської (тепер – Комінтерну), поблизу Либеді, на місці нинішнього вокзалу. Це був будинок із жовтої цегли, у стилі англійської готики. 1914 р. його розібрали з наміром збудувати новий, значно більший, але цьому перешкодила війна. Сучасний будинок вокзалу був споруджений у 1927-1932 pp. за проектом архітектора О. М. Вербицького.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 187.