1786 р. Фасад Старокиївської фортеці та нижнього міста Києво-Подолу зі сходу

Ражен Михайло (pp. нар. і см. невід.) – кресляр кінця XVIII ст.

Фасад Старокиївської фортеці та нижнього міста Києво-Подолу з московського боку. 1775-1786.

Туш, перо, акварель. Місцезнаходження оригіналу невідоме. Журнал «Искусство и художественная промышленность», К., 1911, № 10.

Панорама-портрет Старокиївської та Подільської частин міста: фасади будівель (більшість яких уже не існує), старокиївських земляних укріплень з частоколом, що їх оточує, профілі старокиївських гір, укріплені береги Дніпра. Художник свідомо порушує топографічний зв’язок: так, наприклад, при зображенні споруд Верхнього міста Трьохсвятительську, Андріївську, Десятинну і Стрітенську церкви він розташовує праворуч, далеко від Михайлівського та Софійського монастирів. Майже всі будівлі міста поставлені в одну (Гора і Поділ – окремо) оглядову лінію, що дає можливість скласти чітке уявлення про архітектурний стиль того часу. Бачимо також забудову Подолу, колодязь, що звався «Хрещатик» (коли самої вулиці ще не існувало), Тріумфальні ворота перед в’їздом на Поділ, церкви: Різдва, Живодайного джерела, Святодухівська та інші.

Джерело: Крізь віки: Київ в образотворчому мистецтві 12 – 20 ст. – К.: Мистецтво, 1982 р., № 79.