2011 р. ЗМІ назвали власників найвідоміших маєтків Києва

Сегодня Будинком навпроти Софії Київської володіє бізнесмен, який заплатив на аукціоні 75 тисяч за фото Черновецького, а господар готелю Лейпциг – британський мільйонер, пише газета Сегодня.

Як повідомляє Сегодня, будинок на Прорізній, 24/39, побудований у 1899-1902 роках, за даними комісії з власності в Київраді, було продано ще у 2002 році компанії Гранд плаза (її пов’язують зі структурами екс-литвинівця Ігоря Єремєєва). Потім його придбала за $ 35 млн британська компанія ISTIL, яка належить британцеві пакистанського походження Мохаммаду Захуру (він був партнером Савіка Шустера). У самому ISTIL газеті сказали, що неодмінно збережуть історичний вигляд будівлі. До Євро-2012 тут відкриється 4-зірковий готель на 180 номерів, п’ятизірковий зробити не можуть – за законом тут не можна будувати басейн.

Раніше на Боричевому току, 4-а був старовинний флігель, зараз на цьому місці руїни. Ще у 2004 році Київрада передала цю ділянку СБУ під будівництво житлової п’ятиповерхівки для співробітників з підземним паркінгом. Потім нею володіла колишня дружина депутата Київради Олександра Лойфенфельда Розалія Бондарська. Зараз ця ділянка продана іноземцям.

З трьох млинів, які будував меценат Лазар Бродський, до наших днів дійшов один на Поштовій площі. Дві інших знесли заради готелю на початку Набережно-Хрещатицької. Будівлю на Поштовій площі Київрада продала в березні 2010 року ТОВ Ярославів вал – компанії, яка зводила бізнес-центр Леонардо, готель Інтерконтиненталь. Доля млина поки невідома. Керівник компанії – Леонід Юрушев, екс-президент банку Форум.

Красиві будівлі колишнього пивоварного заводу Ріхерта на Фрунзе, 35 (кінець XIX століття) належать ТОВ Київський завод солодових екстрактів. Будівлю виставлено на продаж.

Будинок по вулиці Сковороди, 1 – один з найстаріших у столиці: його побудували в 1825-1835 роках. Збереглися навіть підвали з автентичними склепіннями. Київрада у 2007 році передала будинок ТОВ Велта-Омега для будівництва офісного центру. За даними Форуму порятунку Києва, заснувала фірму кіпрська компанія.

Будівля на Ярославовому валу, 1, яку називають Будинком барона, два роки стоїть порожньою. Її власник, депутат Київради Олександр Лойфенфельд (ГАК), хотів провести всередині реконструкцію, але через кризу вирішив будинок продати. Нещодавно з’явилися чутки, що його можуть знести.

Ділянка по Малій Житомирській, 12-а,-б, і 14-а,-б, яку називають садибою Мурашка, ще в 2007-му Київрада передала ТОВ Пентеон-Інвест для будівництва готельно-житлового комплексу. Цю компанію в Київраді пов’язують із зятем мера В’ячеславом Супруненком. Але дружина Супруненка і дочка мера Христина Черновецька це спростувала. “Я ніколи не чула, щоб чоловік мав відношення до цієї компанії”, – сказала вона газеті.

На Гоголівській, 8 жив автор українського словника – письменник Борис Грінченко. Але цей будинок навіть не внесли до реєстру пам’яток. У результаті у 2005 році містобудівна рада розглянула проект будівництва на його місці 9-поверхового житлового будинку. Замовник проекту – приватна особа М. Рощенко. Хто він, архітектори не знають. Зараз на Гоголівській вже повним ходом йдуть будівельні роботи.

Старовинна будівля на Софіївській, 20/21, розташована прямо навпроти Софії Київської. Рішенням Київради ще у 2008 році вона була передана ТОВ Курдонер. За даними бази Українського бізнесу, засновник – Артур Маргуліс. Він в хороших стосунках з мером Леонідом Черновецьким. Кілька років тому Маргуліс купив на аукціоні його фотороботу за 75 тис. грн. І буквально через кілька місяців отримав цю ділянку, повідомляє Сегодня.

Будівля на Шовковичній, 19 була побудована в 1901 році і належала баронові Володимиру Ікскюль-Гільденбранду Августовичу. Потім тут був житловий будинок. Будівлю було продано Київрадою ще в 2007 році ТОВ Портокале лише за 7,5 млн грн. За даними бази Українського бізнесу, засновником є швейцарська фірма. Але джерело в архітектурних колах стверджує, що власник цього будинку нібито бізнесмен Віталій Гайдук. Нещодавно тут закінчили реставрацію, будинку повернули історичний рожевий колір, а всередині на стелях відновлюють старовинну ліпнину. Тут планують відкрити готель.