2007 р. Андріївський узвіз роздали родичам Ющенка, депутатові “регіоналу” та СБУ

Дата: 29.10.2007

Міська влада стверджує, що план реконструкції старовинної вулиці відсутній. В той же час земля на узвозі вже роздана. За деякими даними, власниками цінних ділянок виявилися і компанії, пов’язані з родичами президента.

До рук журналістів потрапив список власників і орендарів землі на Андріївському узвозі. Як відомо, будівництво починається як мінімум через два – три роки після землевідведення. Отже не виключено: у цьому списку є і ті, хто так бажає виселення з Андріївського художників.

27 січня 2005 р. депутати Київради проголосували за те, щоб якесь ТОВ “Фірма “Сула” отримало в оренду на 25 років 0,06 га землі за адресою Андріївський узвіз, 33/6. Фірма збирається побудувати ресторанний комплекс, арт-магазин і виставковий зал. У офіційній біографії брата президента Петра Ющенка написано, що до 2002 р. він працював заступником директора компанії з такою ж назвою.

А до лютого 2005 р. головним економістом ТОВ “Фірма “Сула” значився і племінник гаранта Ярослав Ющенко. За деякими даними, співзасновниками цієї фірми нібито були Петро Ющенко і його дружина – Олена Миколаївна.

Депутати міськради чомусь не пам’ятають про це землевідведення. “Я не пам’ятаю, чи було таке рішення і не знаю, чи мають родичі президента відношення до цієї фірми, – сказав депутат Київради від “НУ” Дмитро Андрієвській. – Що стосується ресторану, то думаю, якщо він відповідатиме архітектурі Андріївського спуску, то чом би і ні. Тут не повинно бути офісів і, можливо, готелів”, – вважає він..

Ще одна цікава адреса – Андріївський узвіз, 7-а. Будинок продали в лютому 2000 р. “під обслуговування і експлуатацію”. Покупець – АТЗТ “Донецьке акціонерне науково-комерційне товариство “Данко”. До 2006 р. президентом компанії був Сергій Момот, депутат ВР V скликання від Партії регіонів. “Данко” займається менеджментом металургійних комбінатів, зокрема Єнакіївського та Макіївського.

Також в 2000 р. Київрада зробила подарунок посольству Росії в Україні. Воно отримало в оренду на 49 років 0,054 га землі на Боричів тік – вулиці, прилеглій до Андріївського. Свою руку до історичного місця приклала і Служба безпеки України. У травні 2004 г їй здали в оренду на 25 років ділянку за адресою Боричів тік, 4-а. Мета – будівництво житлового будинку з паркінгом.

По сусідству з ділянкою фірми “Сула”, (на Фроловській 9-11) – земля ТОВ “Андріївський плаза”. За даними джерел, саме за цією компанією стоять ті, хто захоплював приміщення, що належать галереї “Карась”. На Фроловській збираються звести торговий-офісний центр з підземним паркінгом.

За словами першого заступника мера Дениса Басса, концепції реконструкції Андріївського поки не існує. В той же час Ольга Айвазововська, член громадської організації “Опора” (куди входять художники і жителі узвозу) стверджує, що бачила проекти.

“Ми наполягатимемо на відміні всіх рішень”, – запевняє пані Айвазовська. В той же час, за її даними, влада збирається створити акціонерне товариство “Андріївський узвіз”. “Це стандартна схема для того, щоб надалі приватизовувати об’єкти нерухомості”, – вважає вона.

Джерело: “Газета по-українськи”