2009 р. У центрі Києва з’явиться чоловічий монастир

Дата: 21.04.2009

У столиці поруч з Десятинною церквою з’явиться чоловічий монастир Десятинного Різдва божої матері. Як відомо, Десятинну церкву почали відбудовувати у 2005 році. Тоді фундамент храму відгородили і почали проводити археологічні розкопки. Згодом там з’явилася невелика дерев’яна церква імені святого Володимира й Ольги, яку охрестив митрополит України Володимир як малий храм на честь усіх захисників Києва.

А днями, як пише “Комсомольська правда”, митрополит благословив будівництво чоловічого монастиря поряд з Десятинною церквою. За словами настоятеля храму Володимира й Ольги архімандрита Гедеона, який і став настоятелем нового чоловічого монастиря, священний синод зробив парафіянам гарний подарунок до свята Великодня.

“Монастир буде побудований біля церкви. Близько року тому там уже завершили археологічні розкопки, але будівництво поки що ніяк не просувається. У нас уже є трохи парафіян, що бачать своє майбутнє в монастирі і хочуть стати його послушниками”, – сказав архімандрит Гедеон.

Коли саме з’явиться монастир, не відомо. Тому що будівництво заморозилося чи то через кризу, чи то через те, що політикам ніколи зараз займатися відродженням святинь.

Але отець Гедеон сподівається на допомогу Бога і на власні сили. “Ми сподіваємося, що влада рано або пізно одумається і передасть нам усю територію навколо храму. Адже будинок Національного музею історії України побудовано з каменів Десятинної церкви на місці будинку священнослужителів. Це святі місця. Тут необхідно відновити історичні і церковні святині”, – сказав отець Гедеон.

Він наголосив, що за словами древніх старців, коли буде відновлена колиска православ’я – Десятинний храм – тоді розпочнеться процвітання Русі і її народу.

Джерело: “Українська правда – Київ”