Дмитро Малаков

Греко-Синайський Свято-Катерининський монастир, 18 – поч. 20 ст.

(архіт.).

Контрактова пл., 2-б.

Заснований у 18 ст. грецькими колоністами, які постійно перебували в Києві з 17 ст. У 1738 р. грецька громада збудувала у садибі, що належала купцю Астаматіосові Тіматі, дерев’яну каплицю. У 1739 – 41 рр. на її місці зведено в стилі українського бароко муровану трибанну церкву, що містилася позаду сучасної дзвіниці. У 1748 р. при церкві засновано греко-синайський монастир св. Катерини. Наприкінці 19 ст. храм перебудовано на однобанний. У 2-й пол. 18 ст. на території монастиря споруджено житлові корпуси й дзвіницю за проектом арх. І. Григоровича-Барського, яку 1914 р. розібрано і побудовано нову (арх. В. Ейснер). Останній був також автором розташованого поруч прибуткового конторського будинку монастиря, після зведення якого церква св. Катерини дала тріщини, й через аварійний стан її було розібрано 1929 р. Тоді ж знято і верхні яруси дзвіниці.

На поч. 1920-х pp. монастир було закрито. Його будівлі з 1923 р. використовувалися як виставочні зали для показу промислової продукції УСРР, пізніше тут розміщувалися різні державні установи.

У 1990-х pp. здійснено ремонт та реставрацію пам’яток, що збереглися.

Геврик Т. Втрачені архітектурні пам’ятки Києва. – Нью-Йорк; К., 1991;