Церква св.Катерини

Церква св.Катерини

Розмір зображення: 584:677 піксел

Храм було зведено на Подолі в 1740 р. у садибі грецького купця Астаматія Стіматі (Стаматі). У 1748 р. тут утворився грецький монастир, що підпорядковувався монастирю св. Катерини на Сінайській горі. З 1787 по 1826 рр. монастирську братію перевели до подільської Петропавлівської церкви, при якій Катерининський монастир став приписним. Після повернення ченців у стару церкву греків серед них майже не було (крім архімандритів).

Архітектура церкви св. Катерини мала виразні форми українського бароко. Мурований невеликий тридільний храм мав одну грушоподібну баню на гранчастому низькому барабані над навою. Стіни споруди прикрашались декоративними грецькими хрестами, восьмигранними фільонками, пілястрами та півколонами. Низько посаджені вікна обрамлялись лиштвами з геометричним орнаментом. Фасад бабинця завершувався трикутним фронтоном з розписами в тимпані. У храмі зберігались цінні витвори мистецтва: старий іконостас, ікони Каплунівської Божої Матері, св. Миколи в різьблених кіотах 18 ст. тощо.

За рішенням більшовицької влади служби у храмі припинилися в 1923 р. У 1928 р. церкву закрили і влаштовували в ній виставки харчової промисловості УСРР. Поволі стара будівля занедбувалась без ремонту і руйнувалась. У 1929 р. пам’ятку розібрали. Містилась на Контрактовій площі, 2б.