Курганний могильник

На південь від городища. Досліджувався Д. Самоквасовим (1874), В. Науменком (1876), В. Хвойкою і В. Городцовим (1886 – 94), О. Ертелем (1911 – 14), А. Кубишевим (1961), І. Мовчаном (1973, 1984, 1987, 1988). Налічував бл. 400 насипів заввишки 0,5 – 2 м, діам. 7 – 12 м. Розкопано бл. 30 курганів. Складається з трьох груп: перша прилягає до південної околиці городища, розташована на вершині й схилах Китаївських висот; друга – на відстані 0,7 – 0,8 км на південний захід від першої, ліворуч від дороги, яка пролягає у глибокому яру і веде від кол. Китаївської пустині через пагорб до Пирогова; третя – на відстані 0,2 км на схід від другої. Простежуються три обряди поховань: трупопокладення, трупоспалення і кенотаф. Поховальний інвентар – ножі, кресала, залізні вістря стріл, жіночі прикраси, монета-срібник Володимира Святославича. Належить до могильників міського типу. Пам’ятка руйнується грабіжницькими розкопками.