Церква св.Трійці (№ 1)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Церква св.Трійці 1767 р. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 9].

Троїцька церква 1767 р. (вул.Китаївська, 15) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Троїцька церква 1767 р. (вул.Китаївська, 15) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Церква св.Трійці 1763 – 1767 рр., майстер С.Д.Ковнір [История Киева. – К.: 1963 г., т. 1, с. 229].

В 1755 р. керівник малярні Києво-Печерської лаври Аліпій Галик (бл.1685 – 1768 рр.) писав, що малював церкви та іконостаси в Китаєві, Голосіївці, Пирогові, Вишеньках, Осокорках, Сорокошицях, Пакулі, на Стародубщині, в двох печерах і в Болдаївці на Либеді [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 111].

В 1759 р. за іконостасну роботу в церкві було сплачено Тимошу Кулішу 6 крб., його помічникам Степану, Олексію, Василю та Михайлу – по 3 крб. [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 141].

В 1760 р. маляр-молодик Києво-Печерської лаври Олексій малював іконостас [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 150].

В 1761 р. маляр-молодик Києво-Печерської лаври Михайло малював іконостас [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 148].

В 1761 р. Роман (начальник малярні Києво-Печерської лаври) розписував церкви пустині [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 159].

Більше фотографій: