Олександр Тищенко

489.2.1. Брама в’їзна, 1840-і рр. (архіт.).

Корпус № 46-б. Біля головного входу на подвір’я Ближніх печер.

1836 княгиня К. Кудашева дала кошти на впорядкування території Ближніх печер. За деякими даними, проект огорожі та брами виконано 1838 під впливом поширеної у той час серії зразкових проектів. Одночасно з будівництвом на площі біля брами зроблено дерев’яний настил, який у серед. 2-ї пол. 19 ст. замінено на кам’яну бруківку. В 1946 – 49 брама частково зруйнована внаслідок зсуву землі. Ремонти проводилися 1949, 1960 (арх. Є. Пламеницька), у 1980-х рр., 1998.

Належить до типу розпашних двостулкових брам. Цегляна, тинькована, з прямокутним отвором і дещо підвищеною над рівнем муру перемичкою, вкрита вальмовим дашком з бляшаною покрівлею. Побудована за принципом центрально-осьової симетрії, з ознаками форм класицизму.

Чоловий і дворовий фасади вирішено ідентично. Отвір брами заглиблено у прямокутну нішу, двома бічними прямокутними нішами підкреслено симетрію побудови. Ці членування створюють геометричний за характером пластичний акцент, що пожвавлює монотонну гладінь муру. Фасади завершує вузький профільований карниз.

Стулки воріт – гратчасті, простого геометричного рисунка, в одній з них влаштовано хвіртку.

Споруда є важливим елементом у забудові території Ближніх печер.

Література:

ЦДІАУК, ф. 128, оп. 1 заг., пр. 1851; Собрание фасадов, Его Императорским Величеством высочайше апробированных для заборов и ворот к частным строениям в городах Российской империи. – СПб., 1811.