Крамниця (№ 39)

Крамниця (№ 39)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Іконна і книжкова крамниця (корпус № 39) 1906 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Крамниця для продажу ікон і книжок

У 1870 р. на місці старої дерев’яної крамниці за проектом лаврського архітектора О.П.Середи, на виконання припису Духовного собору Лаври, була побудована нова кам’яна іконна крамниця.

У 1906 р. під керівництвом архітектора Є.Ф.Єрмакова проведено капітальний ремонт будинку. Приміщення були частково переплановані: споруджено водопровід, замінено печі опалення, з двору добудували балкон. Будинок крамниці цегляний, з північної сторони двоповерховий, з південної – триповерховий у зв’язку з складним рельєфу місцевості. З нього є вихід до галереї, яка веде до Ближніх печер.

Крамниця розташована навпроти Південної брами Верхньої Лаври. В ній були розташовані: іконна крамниця, крамниця з продажу книжок і хромолітографічної продукції, а також житлові кімнати монастирського готелю. Для іконної лавки були виготовлені спеціальні меблі, в тому числі вітрини.

Після закриття монастиря на початку 20-х років XX ст. це приміщення стало одним із житлових будинків. У кінці ХХ ст. після капітального ремонту тут були розміщені наукові відділи Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Зараз цей корпус використовується Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою.