Будинок ігумена (№ 42)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Будинок ігумена на Ближніх печерах збудовано в 1787 – 1794 рр. (архіт.А.Г.Яновський, майстер І.С.Владимиров). Перший поверх кам’яний, другий – дерев’яний [История Киева. – К.: 1963 г., т. 1, с. 231].

Корпус № 42 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Будинок начальника Ближніх печер (корпус № 42) кін. 18 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Будинок блюстителя Ближніх печер

У 1793 р. за проектом архітектора О.Г.Яновського споруджено у класичному стилі будинок блюстителя Ближніх печер.

Розташований він на косогорі. Корпус дерев’яний, одноповерховий, Г-образний у плані. Дім збудовано на кордоні крутого рельєфу місцевості, тому із сторони схилу зроблено цегляний цокольний поверх, декорований під руст, вікна прикрашають наличники. Вхід знаходиться з західного фасаду будинку й нагадує портик, прикрашений пілястрами і трикутним фронтоном.

З південної і східної сторін корпусу розміщено відкриту галерею з доричними колонами. На північному фасаді розташовано балкон з дерев’яною колонадою доричного ордера.

У 1854 р. у приміщенні будинка блюстителя Ближніх печер була влаштована церква Стрітення Господнього, яка проіснувала до 1922 р.

У другій половині ХІХ ст. корпус, що вирізнявся простими й чіткими класичними пропорціями, був спотворений добудовами.

Тепер будинок блюстителя Ближніх печер – це єдина дерев’яна споруда на території монастиря, що збереглася до нашого часу.