Людмила Рилкова

489.2.2. Брама нижня на в’їзді до Ближніх і Дальніх печер, 1852 – 53 (архіт.). Корпус № 71-в. На нижній ділянці узвозу до Ближніх і Дальніх печер. Запланована до будівництва Київською інженерною командою 1850.

Влаштована у фортечному мурі 19 ст. Споруджена за проектом арх. П. Спарро, в основу якого покладено один із зразкових проектів, кам’яних справ майстрами І. Бобровим та П. Кисельовим. Теслярські роботи виконав Я. Василич. Напівзруйнована 1942 – 43. Відновлена в 1980-х рр. у сучасному вигляді.

Браму влаштовано на всю висоту муру (первісне перекриття отвору не збереглося). По вертикалі отвір обрамлено металевими конструкціями, на яких встановлено двостулкові ворота. Сучасне лучкове завершення брами з металевого короба на центральній осі увінчано ажурним хрестом. Глухі дерев’яні набірні стулки повторюють абрис отвору та перекривають його на дві третини висоти.

Є невід’ємною складовою огороджувальних споруд нижньої території Лаври.

ЦДІАУК, ф. 128, оп. 1 заг., спр. 2170, 2173; ф. 1434, оп. 1, спр. 6.