Олександр Тищенко

489.2.30. Сторожка, 2-а пол. 19 ст. (архіт.).

Корпус № 46-а. У південно-західній частині подвір’я Ближніх печер.

За стильовими ознаками могла бути побудована в 1860 – 90-х рр. 1950 здійснено частковий ремонт споруди (арх. М. Говденко). Ремонти проведено 1982 – 84 і 1993.

Одноповерхова, цегляна, побілена, у плані квадратна, однокамерна. Споруджена у формах т. зв. російсько-візантійського стилю. Пірамідальний, покритий бляхою дах увінчано цибулястою маківкою з хрестом. Майже тотожні фасади мають по одному прорізу на центральній осі (з них південний – вхідний), а також наріжні фільончасті лопатки. Горизонтальні членування визначають смуги невисокого цоколю, прикрашений сухариками широкий фриз і дрібнопрофільований карниз.

Головним пластичним акцентом фасадів є обрамлення вікон і входу, що складається з двох бічних тричвертєвих колон з кубічними (візантійськими) капітелями, на які спирається масивний, пластично пророблений горизонтальний сандрик.

Невелика споруда сприймається як невід’ємний і дуже тактовний за характером допоміжний елемент забудови подвір’я Ближніх печер.

З 1990 використовується монастирем як крамниця

НКПІКЗ, фонди, КПЛ – А-1009.