Людмила Рилкова

489.4.2. Галерея з входом у Дальні печери, 1898 (архіт.).

Корпус № 66. У південно-східній частині Лаври, на кру тосхилі. Починається на східному боці площі Дальніх печер, поєднана з підземною частиною вхідних приміщень до печер на межі з корпусом № 73.

У 1661 – 74 для переходу до печер збудовано дерев’яну галерею з невеликою за об’ємом церквою в ім’я св. апостола Андрія. Її зображено на плані Києва 1695 І. Ушакова. 1809 за проектом військового інж. – генерал-майора І. Глухова розпочато будівництво нової галереї «з дахом, гонтом та тесом покритим». 1815 – 16 поновлена теслею П. Мєсновим. 1830 – 32 майстер кам’яних справ Я. Молодов замість дерев’яних підвів під існуючу галерею кам’яні стовпи, М. Фадеєв спорудив нову галерею в стилі класицизм. У верхній частині її стін між подвійними колонами доричного ордера було прорізано півциркульні вікна, в оздобленні інтерколумніїв використано накладний декор.

Вхідний павільйон галереї серед. 19 ст. зображено на малюнку Т. Шевченка «На Дальніх печерах» з серії «Мальовнича Україна», який поширено 1859 виданням В. Тімма.

1898 за проектом 1893 арх. В. Ніколаєва на місці старого вхідного павільйону та галереї споруджено більший за об’ємом новий павільйон і галерею завширшки у п’ять аршинів (замість чотирьох у попередній). Останні ремонтні роботи проведено 1972, 1997.

Складається з вхідного павільйону та галереї-переходу.

Павільйон одно-, двоповерховий, цегляний, у плані прямокутний, з вальмовим дахом, у західному схилі якого влаштовано центральний гранчастий ліхтар з маленькими квадратними віконцями, завершений восьмисхилим шатром з маківкою та хрестом. Основне приміщення зального типу.

Споруджений у стилізованих формах російської архітектури 17 ст. Центральну вісь симетричної пластично виразної композиції чолового (західного) одноповерхового фасаду з п’ятипрогінною аркадою пониженої зовнішньої галереї підкреслено великим кокошником над карнизом з сухариками. Пластику фасаду доповнюють фільончасті лопатки, увінчані маленькими кокошниками.

Від південного (бічного) фасаду відходить галерея на цегляних опорних стовпах з горизонтальним шалівковим заповненням між ними, вкрита двосхилим бляшаним дахом. У плані складається з трьох прямолінійних та дугоподібних ділянок зі сходами. У стінах середньої частини галереї влаштовано півциркульні засклені вікна. В нижній частині стін – заповнення з точених балясин. Циліндрична стеля підшита дошками.

Споруда – невід’ємна складова історичного комплексу забудови Дальніх печер.

З травня 1988 використовується діючим монастирем.