Ризниця (№ 73)

Ризниця (№ 73)

Кам’яна вежа

У 1810-1811 рр. над кам’яним входом до Дальніх печер замість розібраного дерев’яного горища було надбудовано кам’яну круглу в плані вежу. У вежі було влаштовано два дверних отвори, що виходять у сад і дерев’яну галерею. Автором проекту цього приміщення був військовий інженер І.О.Глухов.

У 1914-1915 рр. за проектом архітектора Є.Ф.Єрмакова було зроблено капітальний ремонт, під час якого надбудовано другий поверх. На першому поверсі була розташована цегляна галерея, на другому – дерев’яна восьмигранна вежа-каплиця. Вежа увінчана банею, ліхтариком і маківкою. На першому поверсі з західного боку головного фасаду знаходиться вихід з Дальніх печер.

Корпус використовувався для періодичного просушування мощей та вбрання преподобних отців печерських.