Галерея (№ 61)

Галерея (№ 61)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Галерея біля церкви Різдва 18 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 6].

Галерея біля церкви Різдва 18 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Галерея біля церкви Різдва богородиці 1744 р. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Аркада на Дальніх печерах

Побудована у ХVІІІ ст. аркада являє собою одноповерхову, прямокутну, витягнуту по осі схід-захід споруду з односхилою покрівлею. Південна стіна аркади служить підпорою тераси під церквою Різдва Пресвятої Богородиці і завершена балюстрадою, що огороджує терасу, а північна – складається з системи невисоких арок із замковим каменем посередині на спарених колонах тосканського ордера. У центрі аркади влаштовано двох’ярусну квадратну башту з арочним входом, декоровану смужковим рустом. Другий ярус прикрашають бокові рустовані ризаліти, а вікна – наличники. У середині башти знаходяться дерев’яні сходи, якими можна піднятися до північного входу Різдвобогородицької церкви. Башта, увінчана чотиригранним шатром оригінальної форми. Зі східної сторони до аркади примикає невелика, квадратна у плані одноповерхова прибудова.

Спочатку галерея була відкритою і служила укриттям для богомольців під час негоди. Пізніше аркаду було закладено і споруда перетворилася на закрите приміщення, яке розділяли перегородки. 1817 року будівлю було відремонтовано за проектом О.І.Якушкіна і пристосовано для розміщення “кухни и для пономарских служителей чуланов”.

В 1972-1973 роках, під час реставрації аркади, галерея була очищена від усіх пізніших нашарувань і набула первісного вигляду.