Могила Філарета (Амфітеатрова)

Олексій Овчаренко, Людмила Рилкова

489.2.31.1. Надгробок Філарета (Амфітеатрова), 1857 (мист.).

У південно-східному куті притвору церкви. Розміри: вис. – 2,91 м, шир. постаменту – 1,18 м, шир. хреста – 0,97 м, винос надгробка від стіни – 0,14 м.

Дерев’яний хрест-кіот встановлено на фігурному завершенні плаского постаменту й прикрашено позолоченими архітектурними деталями у вигляді пілястрів композитного ордера, гуртів та розвиненого карниза. По центру завершення розташовано бароково-рокайлеву орнаментальну композицію рослинного характеру. На вертикалі й раменах хреста – ікони, що знаменують основні віхи життя владики Філарета.

У центрі – «Покрова Пресвятої Богородиці» – на честь його народження при церкві Покрови; праворуч – «Священномученик Симеон» – на честь єпископа Селевкійського та Ктезифонтського, в день пам’яті якого владика народився; ліворуч – «Преподобний Феодор Сикєот» – настоятель монастиря, згодом єпископ Анастасіопольський, на честь якого владика під час хрещення отримав ім’я Феодор; вгорі – «Святий праведний Філарет милостивий» – на честь якого владика отримав ім’я при постригу в чернецтво; внизу – «Преподобний Феодосій Печерський» – ігумен монастиря, засновник чернечого життя у Київській Русі, його ім’я прийняв Філарет при постригу в схиму. Мощі владики перенесено 1994 у Дальні печери (див. ст. 489.4.11.7.1).