Паспортна інформація

Місце розташування фашистського концтабору. Меморіальний комплекс на честь загиблих мирних громадян і радянських військополонених

Пам’ятка історії, монументального мистецтва.

1968 р.

м. Київ, Дарницький р-н, вул. Академіка Горбунова, Дарницький ліс.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою скульптурну композицію з граніту. Автор зобразив групу воїнів, що міцно взявшись за руки, злилися в моноліт. На початку стежки, що веде до меморіалу – залізний стовп з розірваним колючим дротом, яким було обнесено концтабір. Поруч – велика плита – надгробок з написом:

“Остання тропа закатованих. Знесилені, голодні, закровавлені вони йшли на розстріл несучи в серцях ненависть до ворогів і віру в нашу перемогу”.

На братській могилі встановлено меморіальну плиту з написом:

“Тут у 1941-1943 роках у фашистському таборі смерті закатовано 68 тисяч радянських воїнів. Вони віддали життя за тебе, за свободу Радянської вітчизни. Пам’ятай якою ціною здобуто мир.”

Меморіал відкрито в 1968 р. Автори: скульптор – В.І. Зноба, архітектори – О.І. Малиновський та Ю.В. Москальцов.

Матеріал: граніт, лабродорит, метал. Розміри: загальна висота меморіалу – 5,5 м, плити-надгробка – 2,87 × 1,55 м, меморіальної плити – 8,10 × 4,07 м.

Замовник – Дарницький районний комітет ЛКСМУ.

Будівник – Живописно-скульптурний комбінат Київського обласного відділення Художнього фонду УРСР.

У 1968 р. на честь радянських громадян, закатованих в 1941-1943 р. в Дарницькому концтаборі, було відкрито меморіальний комплекс.

Взято під охорону згідно Рішення Київського міськвиконкому № 159 від 27 січня 1970 р.

История городов и сел Украинской ССР.- Киев, 1982.