Людмила Рилкова

278. Міст пішохідний парковий, 1909–10, 1983 (архіт.).

З’єднує Міський сад та Хрещатий парк. Споруджений за проектом проф. Є. Патона над Петрівською алеєю. Один з перших розбірних металевих мостів країни. Рішення щодо прокладання дороги від вул. Олександрівської (тепер вул. М. Грушевського) до дніпровських схилів із влаштуванням підвісного пішохідного моста було ухвалено Київською міською думою у листопаді 1902.

Практичні роботи з розпланування алеї розпочато у травні 1909. Того ж року в травні–червні Є. Патон розробив проект моста. Гідротехнік С. Коклик здійснив розвідувальне буріння; під керівництвом інж. А. Страуса під опори моста забито 12 паль. 31 жовтня розпочато складання конструкцій, виготовлених на заводі Гретера, Криванека і К° із заліза вітчизняного виробництва, якість якого перевірялася в лабораторії механічних майстерень Політехнічного інституту. Будівельний підрядник – інж. М. Смирнов. 31 березня 1910 конструкції склепано, 19 серпня закінчено будівельні й монтажні роботи. 22 листопада 1910 міст прийнято до експлуатації.

Роботи з благоустрою навколишньої території (керівник – інж. П. Лебедєв) тривали з червня 1910 до осені 1911. Було виконано значний обсяг земляних робіт з облаштування (на місці сухого яру) Петрівської алеї, прокладання і брукування проїжджої частини та хідників, зміцнення схилів, спорудження підпірних стін, прокладання дренажу тощо. Алею прикрасив фонтан (не зберігся), перенесений під керівництвом інж. М. Єгорова та майстра І. Рудницького з пл. Царської (тепер – Європейська).

Внаслідок корозії металу через 70 років виникла необхідність реконструкції споруди, яку здійснили «Укрпроектстальконструкція» та інші спеціалізовані установи. 1983 міст відтворено як точну копію попереднього з високоміцної клепаної сталі. Деталі виготовлено на Дніпропетровському заводі металоконструкцій. Старі металеві конструкції 1983 перевезено до Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав».

Міст – віадук, пішохідний, однопрогінний, консольно-балочний, сталевий, клепаний. Складається з серпоподібної аркової ферми прогоном 36,0 м з двома бічними консолями. Ферма з розкосами, яка в поперечнику має трапецієподібну форму, спирається на одну рухому й одну нерухому опори. Кінці консолей, що не мають розкосів, з’єднані між собою затяжкою, склепаною з верхнім поясом ферми. Настил моста по металевих поздовжніх і поперечних балках дощаний; огорожа – ажурні металеві грати з рисунком, складені з трикутних, напівциркульних та у формі трилисника елементів.

Споруда є окрасою наддніпровських парків.

Література:

ДАК, ф. 163, оп. 3, спр. 4,5; оп. 41, спр. 6190; оп. 44, спр. 8, 48, 56, 103; Известия Киевской городской думы. – 1910. – № 6–7; КНМЦОРП. Науково-технічний фонд. Рылкова Л. П. Пешеходный мост. Петровская аллея (Паспорт на памятник архитектуры). – К., 1990; Матійко М. М., Коренной О. І. Євген Оскарович Патон. – К., 1961; Патон Е. О. Железные мосты. – 3-е изд. – К., 1915. – Т. 1; Развитие строительной науки и техники в Украинской ССР. – К., 1989. – Т. 1; Хідекелі А. В. Євген Оскарович Патон. – К., 1970.