Михайло Дегтярьов

Корпус № 5. У пiвнiчно-схiднiй частині монастирської садиби, на межі зламу південь – захід.

Споруджено, ймовірно, за проектом арх. А. Меленського, який запроектував у цей період низку споруд Флорiвського монастиря.

Будинок двоповерховий, мурований, тинькований, побілений, у плані Г-подібний. Дах двосхилий з бляшаною покрівлею. Планування трисекцiйне.

Перекриття пласкі. Зведений у стилі класицизм.

Зверненi на подвір’я монастиря південний та західний фасади вирішено стримано. Плаский міжповерховий поясок, що членує фасади, над перемичками прямокутних вікон першого поверху без виступу переходить в замок у формі клинчастого русту. Входи акцентовано ритмічно розташованими дерев’яними пофарбованими тамбурами з трикутними фронтонами. Найошатніше декоровано північний фасад, що виходить на площу Житнього ринку. В обробці його другого поверху використано такі самі елементи, що й на прилеглій стiнi сусіднього корпусу № 6: чергування гладенької та рустованої поверхонь, горизонтальні профільовані сандрики на консолях над вікнами.

Нижній поверх прикрашено декоративними нішами із замковими каменями, що чергуються з прямокутними віконними прорізами.

Будинок – невід’ємна складова ансамблю монастиря.

ДАКО, ф. Р-862, оп. 1, спр. 16, 38.