Михайло Дегтярьов

Корпус № 6. На пiвнiчнiй межі монастирської садиби.

Споруджені, ймовірно, за проектом арх. А. Меленського. Приміщення першого поверху тривалий час займала богадiльня.

Будинок двоповерховий, мурований, тинькований, побілений, у планi прямокутний, видовжений по осi схід – захід. Дах вальмовий з бляшаною покрівлею. Планування галерейно-секцiйне. Перекриття пласкі. Збудований у стилі класицизм.

Найошатніше оформлено пiвнiчний, звернений на вул. Хорива фасад. Стіни верхнього поверху на центральній та бічних ділянках декоровано дощаним рустуванням. Частину вікон увінчано сандриками на консолях. Гладенькі стіни нижнього поверху ритмічно членовано віконними прорізами та лопатками значного виносу. На південному, зверненому на подвір’я фасаді між двома бічними ризалітами влаштовано криту двоярусну галерею на цегляних стовпах. Наріжжя ризалiтiв акцентовано рустованими лопатками.

Споруда – невід’ємна складова архітектурного ансамблю монастиря.

Література:

ДАКО, ф. Р-862, оп. 2, спр. 38; ЦДІАУК, ф. 127, оп. 798, спр. 382; оп. 1005, спр. 169; Маниковский Ф. Исторически-статистическое описание Киево-Флоровского Вознесенского женского монастыря. – К., 1894.