Михайло Дегтярьов

532.15. Келії, 1850 – 60-і рр. (архiт.).

Корпус № 8. У пiвнiчно-західнiй частині садиби монастиря, вздовж монастирської вулиці, що веде від пiвнiчної брами до соборної площі.

Споруджені замість дерев’яного келійного корпусу, що згорів.

Будинок двоповерховий, цегляний, тинькований, побілений, у плані прямокутний, видовжений по осі південь – пiвнiч. Дах двосхилий, покрівля бляшана. Планування трисекційне. Перекриття пласкі. Оформлений в дусі пізнього класицизму.

Фасади, окрім тильного, мають чітке поповерхове членування широким профільованим поясом. Нижній поверх із заглибленими в стіну прямокутними вікнами оброблено дощаним рустуванням. Прорізи у гладенькій поверхні стін другого поверху облямовано профільованими лиштвами, що ледве виступають з площини стіни, та увiнчано горизонтальними сандриками складного профілю. На чоловому східному фасаді ритмічно розташовано три входи з дерев’яними ганочками та піддашками над ними. На західному (тильному) фасаді між двома бічними ризалітами влаштовано двоповерхову дерев’яну засклену галерею. Декору фасадів притаманна деяка сухість у трактуванні форм, властива творам архітектури доби пізнього класицизму.

Будинок – невід’ємна складова архітектурного ансамблю монастиря.

Література:

ДАКО, ф. Р-862, оп. 1, спр. 16, 38; ЦДІАУК, ф. 127, оп. 833, спр. 108; Закревский Н. В. Описание Киева. – М., 1868. – Т. 2.