Михайло Дегтярьов

Корпус № 10. У центральній частинi монастирської садиби, обмежують соборну площу.

Побудовані за проектом арх. М. Самонова замість корпусу, що згорів.

Будинок двоповерховий, мурований, тинькований, побілений, у плані прямокутний, видовжений по осі схід – захід, завершений вальмовим дахом з бляшаною покрівлею. Трисекційний.

Перекриття пласкі. Оформлений під впливом пізнього класицизму.

Фасади мають чітке поповерхове членування. Перший поверх оброблено дощаним рустуванням, віконні перемички декоровано вiялоподiбними замками. Поверхня стіни другого поверху гладенька. Членування чолового (південного) фасаду трьома рустованими розкріповками відповідає трисекційному плануванню будiвлi. На осях розкріповок розташовано входи, обладнані пофарбованими дерев’яними (частково заскленими) тамбурами. Стіни увінчано розвиненим карнизом складного профілю. На тильному (пiвнiчному) фасаді – дерев’яна засклена двоповерхова веранда.

Будинок – невід’ємна складова архітектурного ансамблю монастиря.

ЦДІАУК, ф. 127, оп. 824, спр. 201; оп. 828, спр. 24.