Михайло Дегтярьов

532.18. «Нова» трапезна та готель, 1838 – 39 (архіт.).

Корпус № 11. На косогорі в пiвденно-захiднiй частині садиби монастиря.

1824 проект будiвлi замовлено монастирем арх. А. Меленському у зв’язку з малою мiсткiстю старої трапезної при церкві Святих Флора i Лавра. Запроектовану на захід від трапезної будівлю кухні не споруджено. На нижньому поверсі містилися келії для прочан (монастирський готель), на верхньому – трапезна зала, буфет та службові приміщення. В радянський час будинок не раз переплановували у зв’язку з пристосуванням під рiзнi державні установи. Після передачі монастирю його коштом проведено ремонтно-вiдновлювальнi роботи.

Будинок двоповерховий, мурований, тинькований, у плані прямокутний із заокругленим пiвнiчно-схiдним нарiжжям, видовжений по осі пiвдень – пiвнiч. Дах двосхилий з бляшаною покрівлею. Планування коридорного типу з двобічним розташуванням приміщень. Перекриття пласкі дерев’яні.

Оформлений у стилі класицизм.

Фасади членовано ритмом прямокутних віконнях прорiзiв. Звернені на подвір’я монастиря східний та пiвнiчний фасади у нижньому ярусі рустовано та декоровано замковими каменями над віконними прорізами. Стіни увінчує профільований карниз. Вхід у будинок на пiвнiчно-схiдному нарiжжі оформлено шестиколонним портиком великого тосканського ордера, завершеним аттиком.

Споруда – оригінальний зразок цивільної архітектури Києва доби класицизму.

Література:

ЦДІАУК, ф. 127, оп. 218, спр. 166; Игнаткин И. А. История планировки и застройки Киева в начале ХІХ ст.: [Диссертация]. – К., 1962.