Колти і намисто

Колти і намисто

Розмір зображення: 672:800 піксел

Зі скарбу, знайденого в 1938 році в Києві на Радянській площі [І. М. Самойловський. Скарб часів Київської Русі. – «Археологія», т. II, К., 1948, стор. 192 – 198], походить чудова нагрудна прикраса – ланцюжок з сімнадцяти золотих круглих медальйонів (іл. 291). Медальйони оздоблено перегородчастою емаллю; на дев’яти з них зображено птахів: п’ятеро анфас з розпростертими крилами, четверо – в профіль. У них блакитні голівки і сині з білими крапками тулуби. Довге пір’я крил і хвоста передано смужками червоної, білої, синьої і зеленої емалі. Яскраві чисті фарби красиво вирізняються на золотому тлі, створюючи враження святковості й піднесеності. На трьох медальйонах вміщено хрестоподібні розетки з пелюсток. Решту медальйонів прикрашено стилізованими «деревами життя» (білий стовбур з завитками і кроною, увінчаною червоним сегментом).

Подібні нагрудні прикраси з великих медальйонів, на яких зображено птахів з «деревами життя», відомі ще з двох київських скарбів, знайдених у 1880 і 1887 роках. (с. 370)

Золоті колти і золоте намисто з перегородчастою емаллю з Києва. XI – XII ст. Державний історичний музей УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 365.