1966 р. Історія українського мистецтва

З винятковою майстерністю і смаком виконано золоті колти, знайдені у київському скарбі 1949 року. ІЦитки у цих колтах обрамлено сканним візерунком у вигляді вузького обідка і густих променів, заповнених великими перлинами. Самі щитки з одного боку мають емалеві зображення жіночих голівок, вміщених у круглі медальйони діаметром 6 мм. На світлому тлі за допомогою дуже тонких золотих перетинок, заповнених різноколірною емаллю, передано обличчя молодої жінки з витонченими рисами та розкішною, в чорних кучерях, зачіскою. На голові у жінки – золотий вінець-кокошник, багато оздоблений кольоровим камінням. По боках медальйона розміщено розетки. Вся композиція виконана соковитими яскравими емалями: синьою, червоною, білою, жовтою, що добре гармоніюють з золотим тлом щитків. Зворотний бік щитків займає хрестоподібна розетка в круглому медальйоні [І. М. Самойловський. Новий скарб часів Київської Русі. – «Археологія», т. VI, К., 1952, стор. 120 – 125].

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 366 – 368.