2010 р. Через протікання водогону руйнується старовинний храм

Ганна Рибалка, Ігор Пльонкін

Дата: 28.10.2010

Одна із найстаріших будівель Михайлівського монастиря – трапезний храм – почав руйнуватися. Під його дахом – з’явилися тріщини. А за кілька метрів від пам’ятки почали руйнуватися і ворота з боку вулиці Трьохсвятительської. Цим уже переймаються в інституті геології. Там кажуть: усе – через протікання підземних мереж.

Священик Віталій Клос написав про історію Михайлівськго Золотоверхого мало не цілий трактат. Він переконує – ці тріщини на стінах трапезного храму з’явилися не вчора. За часів Другої світової це приміщення використовували для господарських потреб. Не обійшлося і без вибухів. Тож пам’ятка почала руйнуватися ще в минулому столітті, припускає священнослужитель.

Віталій Клос: “Економічні ворота – ось що муляє око усім парафіянам і що протягом року вперто не помічають в Управлінні охорони культурної спадщини Києва. Верх брами здається ось-ось розколеться навпіл. А кахлі біля входу геть попровалювалися. В Інституті геології стверджують – на глибині 20-ти метрів під Михайлівським старий водогін. Він і є причиною усіх бід”.

Михайло Демчишин, начальник відділу інженерної геології Інститутут геології: “Оце сам Михайлівський собор, оце ця трапезна. Йдуть дренажні системи, яким більше 100 років. Там провали в трубі, вода витікає – це могло спричинити руйнування в цій будівлі”.

Щоби відремонтувати сам лише трапезний храм потрібно 20-25 тисяч гривень, підрахували фахівці. На виділення цих грошей з міського бюджету церковники й не сподіваються. Кажуть, навчені гірким досвідом відновлення дзвіниці. Ремонтувати її довелося власними силами, розповідає настоятель Михайлівського монастиря, який відмовився говорити на камеру. Натомість у профільному управлінні мерії лише похвалили священників за таку ініціативу відремонтувати дзвіницю за власний кошт. Оскільки чекати бюджетних грошей довелося б довго.

Віталій Клос: “Церква завжди сама піклувалася про свої святині”.

Михайлівський собор – не єдиний, який руйнується через підтоплення грунту каналізаційними водами, застерігають геологи. Тріщини уже почали з’являтися на будинку Булгакова на Андріївському узвозі, філармонії на Володимирському узвозі, бібліотеці Вернадського та навіть будинку уряду.

Джерело: “5 канал”