Фонтани

Володимир Могилевський

Фонтани

Примітки

(архіт., мист.)

У парках і скверах центральної частини міста. Виготовлені і встановлені в останній чв. 19 – на поч. 20 ст. під час благоустрою міста. Перша серія фонтанів (із чавуну) відлита у 1898 – 1900 рр. за зразком фонтана, зведеного у 1872 р. (арх. О. Шіле) на теперішній Європейській пл. (не зберігся), на київському заводі О. Термена (збереглися у Міському саду та Маріїнському парку, на пл. І. Франка, у Золотоворітському сквері, на вул. О. Гончара). Фонтани акцентують масштаб і виявляють стильові особливості прилеглої забудови, виступають композиційним центром просторово-планувальної структури парків та скверів, їх встановлено у центрі круглих у плані басейнів з високим бордюром. Восьмигранний цоколь прикрашено лев’ячими головами, стовбур вирішено у вигляді пучка листя, пагонів аканта, що їх у верхній частині перехоплено поясом, в круглих медальйонах якого вміщено напис про місце і час виготовлення фонтана (зберігся лише на фонтані на вул. О. Гончара, який спочатку було встановлено на Софійській пл., 1920 перенесено). Чашу у формі стилізованої квітки декоровано чотирма маскаронами. Композиційні і пластичні особливості цих фонтанів мають схожість із фонтанами на пл. Вогезів у Парижі, які, ймовірно, були прообразами київських. Відзнакою київських фонтанів є досконаліше моделювання пластичної форми, монументальність та універсальність композиції.

Друга серія фонтанів виготовлена і встановлена майже одночасно з терменівськими. Автор проекту не відомий. До нас дійшли зразки у скверах біля Софійської пл. і Володимирського ринку. Фонтани виконано у формах рококо, прикрашено рокайлевою орнаментикою, маскаронами, фігурками русалок, які підтримують чашу фонтана. Їхня композиція відзначається легкістю малюнка, старанністю моделювання форми, камерним характером. Однак подрібненість пропорцій завадила чіткості загального мистецького вирішення. В просторовій організації скверів, де вони розташовані, фонтани акцентують центри планування і зони відпочинку.

Кобецкий О. Р. Об артезианских колодцах г. Киева. – К., 1887;

Коклик С. Г. Подземные воды г. Киева: Материалы по вопросу об артезианском водоснабжении г. Киева. – К., 1909;

Описание Киевского водопровода… – К., 1910.

Дивіться також: фонтан на вул.О.Гончара; фонтан на пл.І.Франка; фонтан біля Золотих воріт.