2009 р. Українські вчені вивчать ДНК Ярослава Мудрого та відтворять його зовнішність

Учені визначать рік поховання великого князя київського Ярослава Мудрого та відтворять зовнішність князя, повідомляє прес-служба Національного заповідника Софія Київська.

Саркофаг Ярослава Мудрого розкрили у четвер в Софійському соборі для антропологічного дослідження.

“За допомогою аналізу складу ДНК і наявності амінокислот вчені планують визначити точно рік поховання Ярослава Мудрого. Звернувшись до сучасних методів комп’ютерної графіки, дослідники сподіваються відтворити зовнішність князя”, – наголошено у повідомленні.

Розтин було здійснено за програмою антрополого-медичного дослідження кісткових залишків князя Ярослава Мудрого.

Вчені сподіваються скласти морфологічний опис і провести антропометричні дослідження, які дозволять визначити стать, вік й антропологічні риси людей, скелети яких є у саркофазі князя.

Крім того, дослідники планують перевірити літописні свідчення про хвороби і травми князя, а також визначити стать і вік людини, кісткові залишки якої розташовані поруч зі скелетом князя, з’ясувати їхні родинні зв’язки і відтворити його зовнішність.

Програма розрахована приблизно на рік, на неї виділено 60 тисяч гривень. У дослідженні також візьмуть участь наукові установи України, Швеції, Великобританії та США.

Нагадаємо, до сьогоднішнього дня саркофаг зі залишками Ярослава Мудрого розкривали тричі: двічі перед війною і ще раз вже згодом – у 1964 році. Тоді були проведені антропометричні дослідження залишків князя, встановлено його приблизний зріст – близько 175 сантиметрів, а радянський антрополог Михайло Герасимов реконструював портрет Ярослава Мудрого за його черепом.

Ще у 1939 році в саркофазі були знайдені залишки інших людей: скелет жінки і череп чоловіка. “Скелет належить жінці років 50. Але голова там чоловіча. Цілком може бути, що це череп Всеволода – сина Ярослава, а жіночий кістяк з’явився там після чергового пограбування”, – заявила керівник програми дослідження останків Надія Нікітенко.