2007 р. Рішення науково-технічної ради Міністерства регіонального розвитку та будівництва…

2007 р. Рішення науково-технічної ради Міністерства регіонального розвитку та будівництва України

Дата: 5.07.2007

Документ дослівно. Рішення науково-технічної ради Міністерства регіонального розвитку та будівництва України щодо проектування і будівництва готельно-офісного комплексу на вул. Хрещатик, 5 у м. Києві

Заслухавши доповіді керівника авторського колективу, керівника Творчої архітектурної Майстерні Пашенько А. В., від інвестора будівництва – генерального директора ТОВ «Грааль» Окуневу І. М., та за результатами обговорення питання щодо можливого експериментального проектування і будівництва готельно-офісного комплексу на вул. Хрещатик, 5 у Печерському районі м. Києва, Науково-технічна рада вирішила:

1. Враховуючи надані матеріали: Архітектурно-планувальне завдання (АПЗ) № 03-392 на планування об’єкту реконструкції, видане 18.08.2003 Комунальній корпорації “Київавтодор”, та листи Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Київської міської державної адміністрації від 20.09.2005 № 20-439 та від 26.10.2006 № 20-1145 щодо його продовження, Історико-містобудівне обґрунтування, погоджене 18.12.2005 Головним управлінням охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації, витяг з протоколу засідання архітектурно-містобудівної ради при Головному управлінні містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Київської міської державної адміністрації від 18.01.2006 (справа № 011-а-06) та звернення Київської міської державної адміністрації (лист від 27.04.2007 № 010-121), як виняток, у зв’язку із необхідністю завершення будівництва готельно-офісного комплексу на вул. Хрещатик, 5 у Печерському районі м. Києва до початку проведення чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012», вважати технічно можливим експериментальне проектування і будівництво зазначеного комплексу з умовною висотою до 130 метрів.

2. Рекомендувати Київській міській державній адміністрації:

– прискорити розроблення та прийняття схеми забудови міста висотними будинками, як основи для прийняття рішення щодо будівництва об’єкта підвищеної поверховості за вказаною адресою, узгодити характеристики будови з вимогами зазначеної схеми;

– відповідно до статті 26 Закону України «Про планування і забудову територій» забезпечити розроблення містобудівного обґрунтування розміщення об’єкта у кварталі існуючої забудови;

– відповідно до вимог статті 5 Закону України «Про основи містобудування» забезпечити проведення громадського обговорення запропонованого варіанту будівництва готельно-офісного комплексу на вул. Хрещатик, 5, виходячи із загальноміського значення цього об’єкта, та врахування громадської думки при формуванні остаточного рішення.

3. Рекомендувати замовнику в разі перевищення нормативного рівня умовної висоти готельно-офісного комплексу на вул. Хрещатик, 5 підготувати та надати до Мінрегіонбуду проект Програми робіт з проведення експериментального проектування і будівництва готельно-офісного комплексу на вул. Хрещатик, 5.

4. Управлінню архітектурно-конструктивних та інженерних систем будинків і споруд (Авдієнко О. П.) в разі необхідності проведення експериментального проектування і будівництва готельно-офісного комплексу на вул. Хрещатик, 5 забезпечити подальше супроводження об’єкту відповідно до Порядку погодження та супроводу у центральному апараті Міністерства документів щодо експериментального проектування та будівництва об’єктів житлово-громадського призначення, на які відсутні нормативні вимоги.

5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника Міністра А. В. Беркуту.

Голова науково-технічної ради В. Г. Яцуба

5 липня 2007 року

* * * * *

Довідка

до розгляду на засіданні науково-технічної ради Міністерства регіонального розвитку та будівництва України питання “Про включення готельно-офісного комплексу на вул. Хрещатик, 5 у Печерському районі м. Києва до переліку експериментальних об’єктів житлово-громадського призначення”

Київська міська державна адміністрація листом від 27.04.2007 № 010-121 звернулась до Мінрегіонбуду щодо включення готельно-офісного комплексу на вул. Хрещатик, 5 у Печерському районі м. Києва до переліку експериментальних об’єктів житлово-громадського призначення.

Архітектурно-планувальне завдання (АПЗ) № 03-392 на планування об’єкту реконструкції було видане 18.08.2003 Комунальній корпорації “Київавтодор”. Термін дії АПЗ було продовжено листами Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Київської міської державної адміністрації від 20.09.2005 № 20-439 та від 26.10.2006 № 20-1145.

У архітектурно-планувальному завданні зазначено, що земельна ділянка проектування відноситься до Центрального історичного ареалу м. Києва, а також до архітектурної та археологічної охоронних зон, обмеження щодо поверховості об’єкту пропонується визначити проектом.

Містобудівні вимоги до проектування реконструкції Європейської площі з будівництвом готельно-офісного комплексу, об’єктів сфери обслуговування населення, підземного паркінгу, підземних переходів під шляховим покриттям Європейської площі було розглянуто 18.01.2006 на засіданні архітектурно-містобудівної ради при Головному управлінні містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Київської міської державної адміністрації.

Прийнятим за результатами обговорення рішенням було відзначено, що містобудівні вимоги до проектування реконструкції Європейської площі розроблено відповідно до рішення журі проведеного конкурсу та підтверджують можливість проектування будівлі готельно-офісного комплексу з урахуванням конкретних обґрунтованих містобудівних вимог.

Головному управлінню містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Київської міської державної адміністрації було рекомендовано при підготовці дозвільної документації та надані архітектурно-планувального завдання серед іншого включити вимоги щодо:

– висотності готельно-офісного комплексу – до 110 та 130 м (з урахуванням недопущення перевищення абсолютних відміток дзвіниці Софійського собору та дзвіниці Києво-Печерської Лаври);

– отримання умов до проектування від спеціально уповноважених органів з охорони культурної спадщини;

– проведення публічного обговорення варіантів рішення комплексу.

Разом з тим, історико-містобудівним обґрунтуванням, погодженим 8.12.2005 Головним управлінням охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації, визначено що територія реконструкції відноситься до зони регенерації, де можливо мінімальне втручання у сформоване міське середовище. Оптимальним варіантом за історико-містобудівним обґрунтуванням є будівництво на ділянці вул. Хрещатик, 5 споруди, яка би за своїми параметрами не перевищувала сусідні 8-9 поверхові будівлі.

Запропонований варіант будівництва, за яким структуру офісно-готельного комплексу утворюватимуть два елементи – горизонтальний і вертикальний об’єми, перший з яких розміщується по лінії забудови Хрещатика і відповідає за габаритами сусіднім будівлям, а другий, розташований в глибині ділянки, є спорудою підвищеної поверховості, не відповідає вказаним вище вимогам щодо забудови у зоні регенерації.

Будівництво висотного об’єкту на ділянці вул. Хрещатик, 5 може суттєво позначитись на архітектурному вигляді м.Києва, перш за все, міського центру. Зважаючи на це, доцільність будівництва необхідно розглядати в контексті загальноміської містобудівної концепції висотної забудови міста.

Розроблення і затвердження такої концепції (схеми) Київською міською державною адміністрацією рекомендовано прискорити за результатами обговорення проблем висотного будівництва на засіданні колегії Мінрегіонбуду 17 травня 2007 року (рішення № 3) – з урахуванням Указу Президента № 208/2007 “Про заходи щодо впорядкування забудови території та збереження історико-культурних територій і об’єктів у місті Києві”.

Відповідно до цього п. 5 рішення колегії доручено Управлінню архітектурно-конструктивних та інженерних систем будинків і споруд Мінрегіонбуду до 01.06.2007 підготувати пропозиції щодо організації розгляду схеми розміщення висотних будинків у м. Києві, розробленої Українською академією архітектури, на спільному засіданні Містобудівної ради Мінрегіонбуду та архітектурно-містобудівної ради при Головному управлінні містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Київської міськдержадміністрації. Однак, зазначена схема до 01.07.2007 до Управління не надійшла.

При розгляді питання необхідно брати до уваги гостру потребу у розгортанні готельного будівництва у Києві, зумовлену завданнями підготовки до проведення чемпіонату Європи з футболу «Євро-2012». Запропоноване будівництво готельно-офісного комплексу на вул. Хрещатик, 5 потребує багато часу і може в разі своєчасної реалізації стати одним з презентабельних елементів обслуговування гостей чемпіонату на сучасному рівні.

Аналіз наявних проектних та інженерно-геологічних даних свідчить про технічну можливість експериментального проектування і будівництва готельно-офісного комплексу на вул. Хрещатик, 5 умовною висотою до 130 метрів.

Заступник начальника Управління архітектурно-конструктивних та інженерних систем будинків і споруд А. А. Нечепорук