2009 р. У Києві затвердили будівництво 160-метрової висотки на Хрещатику

Містобудівна рада Києва схвалила один із найбільш скандальних будівельних проектів: біля Європейської площі з’явиться 160-метровий офісно-готельний центр і підземний чотирирівневий торговий центр, пише видання Ділова столиця.

Проект реконструкції Європейської площі представила творча архітектурна майстерня А. Пашенько, виконано його при участі німецьких компаній OWC Ost-West-Consulting і Eller + Eller Architekten. Замовник проекту – комунальна компанія Київавтодор, повідомляє видання.

За даними ДС, фінансувати офісно-готельний комплекс буде підконтрольна бізнесмену Михайлу Табачнику GRAAL Investments, що раніше перемогла в інвестиційному конкурсі, а реалізовувати – девелоперська компанія Тико-Констракш, що входить до складу GRAAL.

За словами доповідача Андрія Пашенька, проект буде розбито на два етапи. Перший – винесення інженерних мереж з-під проїжджої частини і перекладка їх у колектор під Хрещатиком на відрізку від Майдану Незалежності до Європейської площі та частково по вулиці Грушевського до стадіону Динамо.

Паралельно передбачено будівництво котельні та трансформаторної підстанції. На ділянці від Хрещатика до Майдану Незалежності зведуть чотири підземних рівні загальною площею близько 80 тисяч кв. м: два верхніх віддадуть під торгівлю, а два нижніх – під муніципальний паркінг.

Як пише видання, реконструкція Європейської площі передбачає зберегти однорівневу транспортну розв’язку (раніше планувалася багаторівнева). Усі роботи планується проводити із збереженням або частковим обмеженням руху транспорту по Хрещатику і завершити їх до 2012 року.

Другу частину проекту, повідомляє газета, що передбачає спорудження багатофункціонального комплексу European Plaza Kiev на вулиці Хрещатик, 5 збираються реалізувати до кінця 2010 року. На ділянці площею 0,83 га побудують 47-поверхову висотку і горизонтальний блок, що складається з двох 10-поверхових будинків.

Один із них упиратиметься в схил пагорба, інший, з атріумів, вийде на Хрещатик, причому ця частина об’єкта не перевищить за висотою будівлі готелю Дніпро та Укоопспілки, які стоять поруч. У комплексі загальною площею більше 180 тис. кв. м передбачається розмістити офіси класу А (загальною площею 789 кв. м), а на решті території розташується п’ятизірковий готель на 197 номерів і 43 апартаменти (на верхніх поверхах).

Проектування готелю ведеться при тісній співпраці з фахівцями міжнародного готельного оператора Ritz Carlton. Під висотні будівлі пропонують побудувати трирівневий паркінг, який буде з’єднано з підземним обсягом, розташованим під Європейською площею та Хрещатиком. Таким чином, загальна місткість підземного паркінгу становитиме приблизно 1150 тисяч машиномісць. Ділова столиця пише, що за оцінками незалежних експертів, для реалізації всього проекту знадобиться близько $ 500 млн.

Резюмуючи обговорення, головний архітектор столиці Василь Присяжнюк сказав, що запропонований проект має право на життя. Він рекомендував лише доопрацювати архітектурне рішення, надавши йому київський стиль, а також повторно погодити з Мінрегіонбудом.