2008 р. На Хрещатику знесуть найстарішу будівлю

Олеся Поп

Дата: 22.08.2008

На його місці інвестори мають намір побудувати 10-поверховий офісно-торговельний центр. Його розміри вже узгоджено з головним управлінням охорони пам’яток і культурної спадщини. Із подачі саме цього управління 2002 року було прийнято концепцію реконструкції кварталу Хрещатика на відрізку між вул. Богдана Хмельницького та бульв. Тараса Шевченка.

Новобудова буде приблизно такої ж висоти, як центральний універмаг, який стоїть навпроти теперішньої будівлі гастроному. Архітектори запевняють: фасад старого гастроному збережуть повністю. Після укріплення та реставрації добудують зверху поверхи.

Центральний продуктовий магазин закрили на ремонт кілька років тому. Дім N40/1 звели 1873 року. Києвознавці кажуть, це – найстаріша будівля на Хрещатику. Спершу в ній був готель ”Кане”. 1918-го в ньому мешкав гетьман Павло Скоропадський.

Як відомо, будівлі на відрізку між вул. Хмельницького та бульв. Шевченка – це єдиний довоєнний квартал Хрещатика, який зберігся донині.