2010 р. В центрі Києва може “вирости” висотка

Дата: 29.11.2010

Народний депутат Володимир Стретович направив депутатські запити до Міністра культури і туризму України, Міністра регіонального розвитку та будівництва України щодо вжиття заходів для охорони пам’яток архітектури, містобудування та історії міста Києва, що знаходяться за адресою: вулиця Хрещатик, 40/1 та вулиця Богдана Хмельницького, 3 та 3Б. Про це Кievpress повідомила прес-служба народного депутата.

Народний депутат просить розглянути питання щодо законності рішення про будівництво, яке загрожує руйнуванням та втратою автентичного вигляду пам’яткам архітектури за вказаними адресами.

“Квартал у центрі Києва, що обмежений вулицями Хрещатик – бульвар Т. Шевченка – Пушкінська – Б. Хмельницького – єдиний у столиці, цілісність комплексу та первісний вигляд якого збережені такими, яким вони були до Другої світової війни та вціліли після варварських вибухів 28 вересня 1941 року, а сьогодні можуть бути знищені на догоду комусь задля бізнесових інтересів”, – наголошує Володимир Стретович.

За його словами, продовжується цілеспрямоване знищення історичної частини в центрі Києва, де і так майже не залишилось будівель в їхньому автентичному вигляді. Проти забудови сучасними висотними спорудами цього історичного кварталу неодноразово виступали архітектори, історики, а також представники громадськості, зокрема – Українське товариство охорони пам’яток історії та культури.

“Прошу зважити на вимоги громадськості та фахівців щодо збереження архітектурної самобутності міста Києва та створити умови для захисту зазначених пам’яток історії та архітектури столиці від руйнування”, – говориться у депутатському запиті.

Нагадаємо, що питання про початок будівництва дзеркально-скляної висотної споруди за адресою вул. Хрещатик, 40/1 (головним архітектором проекту є М. М. Дьомін) розглядалося в жовтні на засіданні науково-методичної ради, утвореної при Державній службі з питань національної культурної спадщини у складі Міністерства культури і туризму. Історія будівництва сягає 2008 року, саме тоді руйнуванню пам’яток архітектури і містобудування вдалося завадити.