Загальний вигляд, з рисунка А.Вестерфельда 1651 р.

Розмір зображення: 594:800 піксел

Форми архітектури дерев’яних замків показані на малюнку голландського художника А. Вестерфельда, де зображено прийом Янушем Радзівіллом послів Богдана Хмельницького (середина XVII ст.). На цьому малюнку ми бачимо високі дерев’яні стіни, присадкуваті восьмикутні башти з наметовими дахами і виносами у верхній частині башти та широкі тераси навколо замку. Цей дерев’яний замок принципово не відрізняється від кам’яних замків – і тут і там глухі неприступні стіни без помітних прикрас. З описів видно, що кожний замок чи острог мав своє індивідуальне обличчя, що відповідало місцевим природним умовам та будівельним традиціям.

Серед малюнків Києва А. Вестерфельда є один, на якому зображена панорама міста зі сходу. В центрі панорами, над Подолом, показані палати Адама Кисіля. Палати були двоповерховими і мали великі розміри. Між першим та другим поверхами навколо будівлі було широке піддашшя. В стінах першого поверху показані вікна. Можливо, що весь другий поверх мав веранду чи галереї навколо, про які часто згадується в описах інших палаців. Форми подібних галерей можна бачити на дерев’яній башті Софійського собору, дерев’яній дзвіниці Києво-Печерської лаври та в багатьох дерев’яних церквах XVII ст.

Звертає на себе увагу форма даху над воєводським палацом в Києві на Кисилівці. Тут покрівля складається з двох однакових двосхилих дахів, що притулені один до одного поздовжніми сторонами. На кінцях гребенів обох дахів показані головки, як в церквах. Є підстава вважати, що така форма дахів в XVI-XVII ст. була розповсюджена на великих цивільних спорудах. Такий же дах був на дерев’яному будинку трапезної Києво-Печерської лаври і на будинку Межигірського монастиря.

Джерело + іл.: Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 41, 57 – 58, 60, 62.

Джерело (іл.): Titus D. Hewryk Masterpieces in wood: houses of worship in Ukraine. – New York, 1987, № 3.

Загально поширена думка, що тут зображено Київський замок, цілком помилкова. Згідко міркувань Я. Смирнова, тут зображено Горваль або Річицю (в сучасній Білорусії) [Смирнов Я. И. по их копиям к.18 в. – «Труды 13-го археологического съезда», М., 1908 г., т. 2].