Святе сімейство

Святе сімейство

1898 р. Катедральний костел, каплиця Св. Йосифа

Свинцеве обрамлення, моліроване скло, протрава кислотами, шварцлота

Понизу напис: стараннями Братства Святої Трійці, 1898 р.

Постаті Иосифа, Марії та Ісуса закомпоновані в центрі вітражного полотна і замкнені в орнаментальну аркоподібну рамку зі зводом у вигляді ослиного хребта. Центральну групу фігур доповнюють пейзажні мотиви з введенням архітектурних елементів на задньому плані. Колір зосереджений всередині обрамлення, а поза аркоподібною рамкою тло викладене шматками безбарвного скла й оздоблене орнаментами з листя аканта, виконаними в техніці гризайль. Технікою гризайль опрацьовані руки, лики святих і фігурка Ісуса. Голова Марії покрита легким білим сувоєм, що спадає на плечі, темно-блакитний плащ і світло-оранжева сукня відтінені пурпуром та охрою в одязі Иосифа. Пейзаж на задньому плані вирішений у темно-смарагдових, бурих, теракотових барвах. Вітраж зібраний з великих шматків кольорового скла.

Примітка. У композиційному вирішенні вітража (основну групу фігур доповнюють пейзажні мотиви, архітектурні елементи на другому плані полотна) вгадуються зразки, почерпнуті з мистецької спадщини Відродження, зокрема творчості Негретті, Рафаеля.

Джерело: Грималюк Р. Вітражі Львова кінця XIX – початку XX століття. – Льв.: 2004 р., с. 174.