2011 р. Оновлена “Русалка Дністрова” – з надточним годинником

Інна Корчук

До 200-ліття від дня народження зачинателя нової української літератури, речника національного відродження Галичини Маркіяна Шашкевича відбулось відкриття відреставрованих дзвіниці церкви Святого Духа та годинника на вежі музею «Русалка Дністрова» у Львові. Під час святкового освячення «Русалки Дністрової» в приміщенні музею відкрилася виставка «Апостоли Духа».

Генеральний директор Львівської галереї мистецтв, Герой України Борис Возницький зазначив, що реставрація такої унікальної пам’ятки архітектури та культури є неабиякою подією. «Зараз, після реставрації за меценатські кошти, адже держава не виділила ні копійки, музей «Русалки Дністрової» є найкращим приміщенням із усіх музеїв, які є філіями нашої галереї, – розповів пан Возницький. – Адже, скажімо, у музеї Пінзеля стоять відра під дірявим дахом, інші приміщення теж у неналежному стані, в одному – грибок, у другому – тріщини, третій взагалі аварійно завалюється».

Керівник ремонтно-реставраційних робіт споруди Зеновій Перетятко зазначив, що у музеї провели ґрунтовну реконструкцію. «Було здійснено гідроізоляцію, водовідведення, прокладено дренаж, укріплено фундаменти, здійснено заміну електромережі та освітлення, встановлено додаткове опалення й каналізаційну систему (донедавна в музеї взагалі не було води і туалетів), відремонтовано та пофарбовано бляшану покрівлю, встановлено нові ринви, відремонтовано терасу, зроблено новий вхід до приміщення із цокольного рівня, здійснено благоустрій навколишньої території та брукування, – сказав пан Зеновій. – Нам випала честь працювати з історичною пам’яткою – дзвіницею церкви Святого Духа, яка становить цілісний архітектурний ансамбль із греко-католицькою семінарією. Цей ансамбль, оточений гарною огорожею, припинив своє існування після того, як його зруйнувала авіабомба, якою цілилися у Головпоштамт, – збереглась ще вирва від цього вибуху. Нам вдалося віднайти старий австрійський колектор, зміцнити глибокі фундаменти, очистити від грибка та плісняви стіни (1 м завтовшки!), очистити й законсервувати фасад, пофарбувавши його в кольори, згідно із паспортами. Також ми відремонтували внутрішні дерев’яні сходи дзвіниці заввишки 30 м і відреставрували вікна, шиби до яких надали підприємці».

Годинник, встановлений на будівлі музею «Русалка Дністрова», невдовзі стане найточнішим у Львові. «Годинник був встановлений на дзвіниці 1786 року, чимало часу не ходив, – розповів майстер-годинникар Олексій Бурнаєв. – Але тепер це музейний експонат, стрілки якого показують точний час. Візуально нічого не змінилося, але годинник має новий механізм. Згодом вмонтують ще пристрій, який прийматиме сигнал із супутника, а відтак годинник на дзвіниці стане найточнішим у Львові. Для прикладу, на ратуші годинник виставляють вручну, тому він має одну-дві секунди похибки».

Після посвячення приміщення «Русалки Дністрової» завідувач музею Галина Корнєєва запросила оглянути оновлену експозицію. На виставці «Апостоли Духа» представлені унікальні фотографії, графічні та живописні роботи, які розповідають про спроби не одного покоління львів’ян відновити зруйновану у 1939 році церкву Святого Духа.

Експонати розташовані на нових експозиційних площах, де, окрім стаціонарної виставки, невдовзі розмістять бібліотеку, читальний зал та архів.