2011 р. У Львові реставрують пам’ятку цементом

Дата: 08.06.2011

Приміщення Музею «Русалки Дністрової» на вул. Коперника у Львові зазнає суттєвого оновлення як в інтер’єрі, та і з фасаду: пам’ятку архітектури – дзвіницю, що залишилася від зруйнованої бомбою церкви Святого Духа, реставрують коштом приватного спонсора.

Як пояснив кореспонденту ЗІКу відповідальний за проведення робіт, всередині приміщення вже побілені стіни і полакована підлога. Будівельники вже знайшли можливість підведення води й каналізації для облаштування туалетів у музеї. Що ж до зовнішніх робіт, то зараз триває відкопування фундаментів для встановлення гідроізоляції. А на фасаді затирають цементом пошкоджені вологою місця і готуються до пофарбування у тонах, передбачених паспортом фасаду. Коли завершаться роботи, не відомо, оскільки це пов’язано із надходженням коштів.

Як з’ясував ЗІК, офіційного археологічного нагляду за земляними роботами не провадить ніхто, окрім того пам’яткоохоронців турбує виправданість застосування цементу у реставрації, що мала б запобігати перезволоженню пам’ятки, тоді як цемент навпаки, притягує вологу.

Музей «Русалки Дністрововї» є філією Львівської галереї мистецтв під керівництвом Героя України Бориса Возницького.

Джерело «Західна інформаційна корпорація»