Житловий будинок (№ 4)

Жилий будинок 19 ст. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Житловий будинок поч. 19 ст. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

ЖИЛОЙ ДОМ, XVII в. (ул. Краковская, 4). Реконструирован в первой половине XIX в. Скульптурный декор на фасаде выполнен скульптором П. Эвтелье.

Кирпичный, прямоугольный в плане, трехэтажный, с широким фасадом. Центр подчеркнут ризалитом с ионическими пилястрами, увенчанным треугольным фронтоном. Один из лучших образцов классицизма в архитектуре жилых зданий Львова. [Памятники градостроительства и архитектуры УССР. – К.: Будівельник, 1985 г., т. 3, с. 25].

Скульптура “Амур і Психея” на фасаді виконана в 1830-х рр. П.Ойтеле у стилі ампір.

У будинку № 4 за Польщі були ювелірний магазин Вепса, магазин дамського одягу “Пані” Штадлера, магазин взуття Гіршгорна та майстер біжутерії Шапс, із 1950-х років у будинку містився ремонт взуття, тепер тут “Швейцарські годинники” та крамниця “Тканини, тюль, гардини”.

Джерело: “”, 1 грудня 2006 року, № 50 (50)