Церква Преображення (№ 21)

Розмір зображення: 600:800 піксел

Преображенська церква 1729, 1875 – 1898 рр. (№ 21) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Церква Преображення (вул.Краківська, 23). Споруда 18 ст. – 1900 р., архітектор С.Гавришкевич. В церкві зберігаються картини К.Устияновича “Моісей” та “Христос перед Пілатом” [Львов: атлас туриста. – М.: 1989 г., с. 62].

Греко-католицька (станом на 2001 р.).

Слід знати, що квартал між вулицями Лесі Українки, Краківською, Вірменською та Театральною в 17 – 18 ст. займав кляштор тринітарів. Тут в 1729 р. було споруджено костел св.Трійці. Під час революції 1848 р. костел і кляштор були частково зруйновані. Ці руїни віддали українській громаді для спорудження Народного дому і церкви. Проект церкви виконав С.Гавришкевич. Він включив до будівлі фрагменти костелу.

Церква в стилі класицизму має три нави і трансепт. На перетині головної наи і трансепту встановлено великий купол. Два менші куполи фланкують східний фасад, обернений до вул.Краківської. Будівництво тривало з 1875 по 1898 р.

Скульптурний декор виконав Л.Марконі. Інтер’єр оформлювали художники К.Устиянович, М.Осінчук, А.Пилиховський, Т.Попель, А.Коверко. Запрестольний образ Преображення виконав Т.Копистинський.

Церква була освячена 29 квітня 1906 р.

У березні 1946-го на сходах церкви убили Гавриїла Костельника, одного з провідників Львівського собору, який скасував греко-католицьку церкву в Україні.

29 жовтня 1989 року церква стала першою відновленою парохією УГКЦ.

Джерело: “”, 1 грудня 2006 року, № 50 (50)